Siirry sisältöön

Podcastit, blogit sekä linkkejä avuksi ja tueksi

Tälle sivulle on koottu Muutos-hankkeessa tuotetut podcastit ja blogit. Lisäksi tänne on koottu linkkejä, joista voi löytää apua ja tukea elämän haasteisiin.

Lataa ja tulosta itsellesi myös kokonaisvaltainen hyvinvoinnin kalenteri. Voit suunnitella oman kalenterin tai käyttää valmiiksi koottua kalenteria. Toteuta hyvinvointivinkit arjessasi ja voi paremmin.

Voit ladata itsellesi tästä Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kalenterin (tulostettava pdf)

Lataa  tästä itse täytettävä Hyvinvointikalenteri (tulostettava pdf).

Podcastit

Mielen hyvinvointiin liittyvät podcastit

Kehon hyvinvointiin liittyvät podcastit

Yrityksen hyvinvointi

Muita podcasteja

Blogit

Apua ja tukea

Akuutit kriisit

Akuutissa hätätilanteessa soita 112. Soita hätänumeroon myös aina kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan vaarassa tai uhattuna.

Jos uhka on kriisiytymässä, oman paikkakunnan Sosiaali- ja kriisipäivystyksen yhteystiedot löytyvät Pohteen sivuilta.

Mieli ry:n kriisipuhelin auttaa 24/7 p. 09 2525 0111. Voi soittaa myös nimettomänä.

Kriisikeskukset antavat apua kasvokkain, videovälitteisesti tai puhelimitse. Ajanvaraus Pohjois-Pohjanmaalla p. 044 3690 500 ma-pe klo 9-14.

Tukinetissä voi tutustua osallistua ryhmächatteihin tai kahdenkeskisiin chatteihin, osallistua ryhmäkeskusteluihin tai saada henkilökohtaisen tukihenkilön.

Solmussa-chat auttaa aikuisia maanantaista torstaihin klo 15-19.

Mielenterveyspalvelut Pohjois-Pohjanmaalla.

Ely-keskuksen tuet ja yhteystiedot

Nuoren viljelijän aloitustuki on tarkoitettu maatilan sukupolven- ja omistajanvaihdoksissa alle 41-vuotiaille, jotka ottavat päävastuun tilanpidosta.

Maatilan investointitukea voi saada rakennusten rakentamiseen tai laajentamiseen, rakennusten peruskorjaamiseen sekä koneiden että laitteiden hankintaan. Myös maatilan energiantuotannossa tarvittaviin rakentamisinvestointeihin, jos energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa.

Ely-keskuksen sivulta löytyy tietoa muun muassa palveluista yrityksille ja yhteisöille, rahoituksista, avustuksista ja korvauksista sekä luvista ja ilmoituksista.

Kuntoutus

Kelan kautta voi hakea kuntoutusta. KIILA-kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea pysymistä työelämässä. Kuntoutus tulee aloittaa riittävän varhain, jotta työssä jatkaminen voidaan turvata. Lisätietoja voi lukea Kelan sivuilta.

Työeläkekuntoutuksesta voi lukea lisää Melan sivuilta.

Ammatillisesta kuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä maatalousyrittäjän työkyvyttömyyttä. Lisätietoja kuntoutukseen hakemisesta ja toimeentulosta kuntoutuksen aikana voit lukea Melan sivuilta.

Parisuhde

Parisuhteen haasteissa voit olla yhteydessä Parisuhdekeskus Katajaan tai oman alueesi hyvinvointialueen kasvatus- ja perheneuvolasta.

Päihteet ja riippuvuus

Päihde- ja peliriippuvuuksissa sinua palvelee Ehkäisevä päihdetyö ry Heidän sivuiltaan löytyy maksuton päihdeneuvonta p. 0800 90045. Neuvonta palvelee 24/7.

Miten päästä eroon tupakanpoltosta?  Lue Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vinkit tupakoinnin lopettamiseen.

Peluuri tarjoaa apua ongelmallisesti rahapelaaville, läheisille sekä ammattilaisille. Toiminta tarjoaa työkaluja oma-apuun sekä ammatillista ja vertaistukea puhelimitse, verkossa ja chatissa p. 0800 100101. Neuvonta palvelee ma-pe klo 12-18. 

Nimettömät pelurit – Gamblers anonymous (GA) -ryhmät tarjoavat vertaistukea pelaajille. Auttava puhelin 040-810 9161 palvelee joka päivä klo 16.00 – 19.00 ja sähköpostitse yllapito@nimettomatpelurit.fi.

Pelirajaton tarjoaa ongelmallisesti rahapelaaville ja heidän läheisilleen monipuolista vertaistukea mm. chatin, vertaispuhelimen ja vertaisryhmien kautta. 

Päihdelinkki tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. 

Talous ja yrittäjyys

Talous- ja velka-asioihin saa apua muun muassa maksuttomista oikeusaputoimistoista tai Takuusäätiöltä p. 0800 0 8009 ma-pe klo 10-14.

OP-ryhmä tarjoaa tukea muun muassa maatilan riskienhallintaan, yrityksen lopettamiseen ja sukupolvenvaihdokseen.

Yrittäjän talousapu vastaa numerosta p. 0295 024 880.

Tukea ja apua yrittäjille löytyy Yrittäjän Kriisikeskuksesta.

Pohjois-Pohjanmaan yrityskummit auttavat yritysten kehittämisessä.

Tukea maaseudun asukkaalle

Tuettuja lomia voi hakea Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:ltä.

Jelppi-ryhmä tarjoaa maaseudun asukkaille lyhytaikaista käytännön eri tilanteissa.

Maatalousyrittäjän matalan kynnyksen tukena toimii Välitä viljelijästä-projekti. Pohjois-Pohjanmaalla toimivat henkilöt ja heidän yhteystiedot löytyvät projektin nettisivuilta.

Surevan kohtaaminen-sivustolta voi lukea surusta ja surevan kohtaamisesta.

Työnohjaus

Työnohjaus on työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tutkimista koulutetun työnohjaajan avulla. Sen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. Voit etsiä itsellesi sopivaa työnohjaajaa esimerkiksi Suomen työnohjaajien sivuilta. Ostopalvelusitoumuksen voi saada Välitä viljelistä-projektin kautta.

Työttömyys

Oletko jäämässä työttömäksi? Lue lisää muun muassa siitä, miten ilmoittaudut työttömäksi tai hakeudut työvoimapoliittisiin koulutuksiin TE-palveluiden sivuilta.

Väkivalta

Nollalinja p. 080 005 005 auttaa maksuttomasti 24/7 kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa.