Siirry sisältöön

Mistä virtaa muutoksen keskellä?

Kuvituskuva, peltomaisemaa ja sininen taivas.
On helpompaa jaksaa arjessa, kun on syönyt hyvin ja nukkunut hyvät yöunet. Panostamalla hyvinvointiin pienilläkin arjen valinnoilla voidaan lisätä omia voimavaroja kohdata arjessa  niin hyvät kuin huonotkin muutokset.

Nivalan maaseutunäyttelyssä pidettiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu maaseudunyrittäjien tämän päivän haasteista.  Keskustelussa nousi esille yrityksen taloudelliset vaikeudet sekä yrittäjien hyvinvointi ja jaksaminen. Myös keskusteluissa yrittäjien kanssa nousi esille talousvaikeudet, hyvinvoinnin haasteet sekä heidän tuntemansa yksinäisyys ja vertaistuen puute, jotka ovat lisääntyneet koronapandemian aikana.

Kun kohtaamme arjessa vaikeuksia ja kiirettä jää monesti omasta hyvinvoinnista huolehtiminen taka-alalle. Pitkät päivät, haastava taloudellinen tilanne ja muut arjen haasteet voivat hyvinkin pian alkaa näkyä yöunissa. Tällöin ihmisen luontainen unirytmi ja unen palauttava vaikutus häiriintyvät. Tämä kuluttaa ihmisen voimavaroja, mikä taas vaikuttaa tarkkaavaisuuteen, mielialaan, muistiin ja asioiden hallintaan. Lepo ei ole ainoastaan fyysistä nukkumista, vaan myös henkisesti tärkeää.

Kun on kokoajan kiire, urautuu ja tämä taas alkaa vaikuttaa myös luovuuteen ja ihmissuhteisiin. Jos arjessa ei ole aikaa palauttavalle vapaa-ajalle voi keho ja mieli kuormittua kohtuuttomasti. Vaikka työ on raskasta fyysisesti, liikunta vapaa-ajalla palauttaa mieltä ja kehoa. Myös sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ja mukava tekeminen perheen sekä ystävien kanssa auttavat palautumaan.  Huonot yöunet ja pitkät työpäivät ilman kunnollisia taukoja voivat näkyä ruokarytmissä ja valintoina lautasella. Kun lounas sekä kahvitauko jää väliin ja työpäivät venyvät pitkiksi, on oravanpyörä valmis. Kaikki nämä asiat yhdessä vaikuttavat heikentävästi vireyteen sekä jaksamiseen.

On helpompaa jaksaa arjessa, kun on syönyt hyvin ja nukkunut hyvät yöunet. Traktorin koppiin on helpompi nousta, kun edellisen päivän istumisesta jäykkä keho on saanut palautua kevyen liikkeen avulla ja mukavia asioita miettien tai vaikka perheen kanssa yhdessä ulkoillen. Panostamalla hyvinvointiin pienilläkin arjen valinnoilla voidaan lisätä omia voimavaroja kohdata arjessa  niin hyvät kuin huonotkin muutokset.

Vinkkejä arkijaksamiseen

  • Pidä arjessa taukoja! Tee ne, vaikka istumalla välillä kannon nokkaan. Katsele maisemia ja keskity rauhalliseen hengitykseen, haistele raitista ulkoilmaa. Huomaat kuinka jännitys poistuu kehostasi ja rentoudut.
  • Pyri pitämään säännöllinen ateriarytmi! Saat virkeyttä ja energiaa päivääsi ja säännölliset ateriat pitää nälän pois
  • Muista välipalat! Sisusta jääkaappi niin, että sen avatessasi löytyy helposti terveellinen välipala kuten hedelmä tai marjainen smoothie. Tai ota mukaan eväsrasia.
  • Huolehdi unestasi! Jos huolet valvotutta, kirjoita ne jo päivällä ylös, mieti suunnitelmaa mistä lähdet asiaa purkamaan. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty ja saat yöllä nukuttua.
  • Päivä hali! Oman lemmikin tai muun eläimen rapsutus katkaisee päivää ja tuo mielihyvää mielelle ja keholle, verenpaine ja pulssitaso laskevat.
  • Panosta sosiaalisiin suhteisiin vapaa-ajalla. Yhdessä on mukavampi nauraa!

Elämä koostuu pienistä hetkistä, se on tässä ja nyt, otetaan elämä haltuun.


Kirjoittaja:

Kirjoittaja on Muutos-hankkeen hyvinvoinnin asiantuntija Taina Linna, joka etsii toivon ja mahdollisuuden tilanteesta kuin tilanteesta.

Kuvassa Taina Linna ja sonni.


Muutos-hanke tarjoaa monipuolista tukea ja opastusta maaseudun yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveisiin elintapoihin.