Siirry sisältöön

Oletko miettinyt yritystoiminnastasi luopumista?

Mies pellon laidalla, lompakko kädessään. Taustalla rehupaaleja. Kuva: Essi Jokela.
Vaikka maatalous- tai maaseutuyrittäjyys on elinikäinen unelma, ja yrittäjän tavoitteena olisi jatkaa yrityksen pyörittämistä koko työelämän ajan, niin maailman ja markkinoiden myllerrykset ovat näyttäneet kautta aikojen, että kaikilla yrityksillä on oma elinkaarensa ja useimmilla se loppuu joka tapauksessa jossain vaiheessa. Kannattavuuden haasteina ovat toisinaan muutokseen vastaaminen omassa yrityksen toiminnassa suhteessa markkinoiden muutokseen. Aina sitä ei ole kannattavaa tehdä - olisiko silloin aika hallittuun yritystoiminnan alasajoon?

Muutoskyvykkyys ja sen ennakointi korostuvat kriisien aikana

Suomessa yritykset pyörivät pääosin omistajan omalla isolla työpanoksella. Onko sinulla tehtynä suunnitelmaa, jos sinulle, puolisollesi, perheellesi tai yrityksesi koneille, kalustolle tai rakennuksille tapahtuu jotain, jonka seurauksena yritystoimintaa ei pystyisi enää jatkamaan?

Yritystoiminnasta luopuminen kannattaa suunnitella etukäteen yhtä huolellisesti, kuin muutkin suuret yrityksen muutokset. Suunnittelutyön merkitys korostuu jo pelkästään veroseuraamuksien ja lainojen hoitokyvyn vuoksi. Miten varmistat toiminnan loppumisen jälkeen riittävän toimeentulon itsellesi? Jos toiminnan päästää hiipumaan hyvin pieneksi ennen tarvittavia ja suunniteltuja toimenpiteitä, voi seurauksena olla niin sanotusti ”turha” konkurssi, eikä yrittäjä täten pääse niin paljoa vaikuttamaan prosessin lopputulokseen. Suunnittelutyön aikana yhteistyö sidosryhmien, kuten pankkien, tuottajaosuuskuntien, tilitoimistojen ja neuvontaorganisaatioiden kanssa korostuu.

Riittävällä ennakoivalla suunnittelutyöllä ja mahdollisella omaisuuden ajoissa realisoinnilla yrittäjä pääsee itse vaikuttamaan mitä omistukseen jää, ja miten hoidetaan loput lainavelvoitteet, jos niitä realisointien jälkeen jää jäljelle.  Riittävällä suunnittelutyöllä yrittäjä pääsee perheineen rakentamaan itselleen mieluisampaa elämää yritystoiminnan jälkeen.

Yritystoiminnan alasajoon liittyy toisinaan häpeää ja epäonnistumisen tunnetta. Suunnittelutyön aikana voidaan ottaa huomioon myös tätä näkökulmaa niin, että siirtyminen yrittäjän elämästä palkansaajaksi, eläkeläiseksi tai vaikka opiskelijaksi on henkisesti kevyempää.

Yritystoiminnan alasajo ei ole maailmanloppu vaan mahdollisuus uusiin tuuliin.

 

Kirjoittajat:

Tea Flankkila: Kirjoittaja on Muutos-hankkeessa toimiva ProAgria Oulun talousasiantuntija, joka saa virtaa koiran kanssa lenkkeilystä ja hyvästä musiikista.

Tuula Kokko: Olen toiminut Oulun Maa- ja kotitalousnaisissa ProAgria Oulun alaisuudessa yritysasiantuntijana parikymmentä vuotta. Työn ohessa olen kehittänyt osaamistani jatkuvasti kouluttautuen talouspuolelle. Toiminta-alueenani on koko Pohjois-Pohjanmaa. Nykyisin myös Lapin alueen yrittäjien kanssa keskustelut ovat järjestyneet Teamsin avulla. Vahvuuteni on tarkastella yritystä talousnäkökulmasta, jotta yrittäjälle löydetään taloudellisesti kannattavia ratkaisuja niissä olosuhteissa, mitä yrittäjällä on. Minulle on tullut tutuksi yrittäjälle asetettu lakiviidakko ja se, miksei yrittäjä tahdo aina löytää vastausta kysymyksiinsä. Vaikka elinkeinoverolain mukainen yrittäjyys on sydäntäni lähinnä ja niiden yritystuet minulle tutuimpia, myös maatilojen tilinpäätökset ja talouden tarkastelu onnistuvat lukujen valossa. Minulla on myös Neuvo-oikeudet.