Siirry sisältöön

Tekstivastine podcastille 27.4.2023

Yhdessä nuotiolla

Arja Lappalainen: Hei! Kuuntelet Muutos-hankkeen eli muutoskyvykkyys hyvinvointia ja kestävyyttä maaseudun yritystoimintaan hankkeen podcastia. Hanketta toteuttaa Diakonia-ammattikorkeakoulu, ProAgria Oulu ja ODL Liikuntaklinikka ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta, LähiTapiola ja toteuttajat. Olen Arja Lappalainen Muutos-hankkeen projektipäällikkö istua täällä nuotion ääressä ja aurinko paistaa ja makkarat paistuu tässä nuotiolla. Ihana olla luonnossa. Vai mitä, Jenna? 

Jenna Ojala: Kyllä ja ihanaa, kun aurinko hellii meitä tämmöisellä kevätsäällä. 

Arja Lappalainen: Mitäs, Jenna tykkään paikasta? Miltä täällä näyttää?  

Jenna Ojala: Kyllähän tää merenranta näyttää oikein hyvältä. Siellä menee pitkin poikin pikkupolkuja, mitä pitkin pääsee menemään joko kävellen tai lumikenkäillen tai vaikka hiihtäen.  

Arja Lappalainen: Tuolla merellä näyttää olevan pilkkijöitäkin.  

Jenna Ojala: Kyllä. Kyllä on semmoinen rauhoittava vaikutus, kun tuonne katseleepi. 

Arja Lappalainen: Monesti ollaan puhuttu siitä, että miten luonto voi meihin vaikuttaa. Tutkimusten mukaan pelkällä oleskelulla täällä luonnossa on meille hyviä vaikutuksia. Muun muassa stressi lievittyy pelkästään olemalla 15-20 minuuttia luonnossa. Ja samalla se aletaa verenpainetta. Kun stressi lievittyy, niin silloin myöskin meidän vastustuskyky paranee. Vähemmän tulee flunssia. Ja ennen kaikkea täähän on nyt kaikista suurinta mielialan kohotusta olla täällä luonnossa. Tietysti se, että ulkona on paljon helpompi liikkua. Se tuntuu paljon kevyemmältä kuin sisällä liikkuminen. Vai mitä Jenna? 

Jenna Ojala: Kyllä. Ihan siellä se luonnossa oleminen innostaa liikkumaan. Siellä luonnossa huomaamatta me liikutaan sitten vähän reippaammin entä sitten siellä sisätiloissa.  

Arja Lappalainen: Minkälaisia ideoita sulla olisi luonnossa liikkumiseen, etenkin lasten kanssa, kun meillä on täällä mukana tämmöinen pieni tyttökin? 

Jenna Ojala: No me tykätään käydä ihan pulkkamäessä. Sehän on oivaa liikuntaa koko perheelle. Siinä vaivihkaa tulee sitten niitä myös terveyshyötyjä siitä liikkumisen kannalta. Se on lapsista mukavaa puuhaa ja kyllä siitä aikuisetkin nauttii. Ja siinä sitten huomaamatta, kun mäkiä tarpoo monta kertaa ylös, niin se päivä liikunta annos tulee tehtyä. 

Arja Lappalainen: Niin joo. Etenkin kun vetää muksua pulkassa ylöspäin, niin tulee kuntoilua. 

Jenna Ojala: Siinä pystyy vähän tehoja itse säätelemään, että montako muksua on pulkassa ja millä vauhdilla mäkeä mennään ylös. Mutta ihan semmoinen talvisesta säästä nauttiminen luontopoluilla tai järven rannoilla on ihan mukavaa liikuntaa. Jos sitä haluaa tehdä tehokkaampaa, niin voi ottaa sauvat mukaan. Hiihtäminen oikein mukavaa, miten pääsee metsässäkin etenemään joko tehdyillä laduilla tai sitten metsäsuksilla. Hiihtämistä me esimerkiksi tänä talvena meidän perheessä harjoiteltu. 

Arja Lappalainen: Onhan sitten tietysti näin, että eihän tarvitse pitkiä matkoja viettää. Se pienikin hetki riittää, että se vaikuttaa positiivisesti. Yhteys luontoon on tärkeä. Mutta tuleeko sulle jotain muuta mieleen liikkumisesta lasten kanssa? 

Jenna Ojala: No ihan voi näitä pihaleikkejä. Neuvokas perhe on koonnut verkkosivuille hyviä talvileikkejä lasten kanssa. Kyllähän lapset nauttii siitä, kun aikuiset on mukana siellä temmeltämässä. Ja siinäkin sitten vaivihkaa itse saa sitä liikettä. Myös se lumilinnojen ja lumiukkojen tekeminen. Niin kyllä siinä hiki tulee pintaan, kun palloja nostellaan päällekkäin. 

Arja Lappalainen: Kyllä kyllä, joo. Se tietysti vaatii vähän nuoskakeliä, että eihän kovilla pakkasella sitä pysty tekemään. 

Jenna Ojala: Se on hyvä muistaa lasten kanssa, että itsehän me aikuiset näytetään sitä mallia, niin niihin liikuntalajeihin luisteluun ja hiihtämisen opetteluun, mutta myös siihen talvileikkeihin. Onhan se lapsista mukava, kun me innostutaan aikuisina sinne mukaan.  

Arja Lappalainen: Joo ja makkaran paisto. Ilmeisesti makkara maistuu hyvältä tuossa pienelle Ella-tytöllekin.  

Jenna Ojala: Pikku luonto pätkiä käyty kävelemässä luontopoluilla ja sitten otettu jotkut eväät mukaan ja siellä nautittu talvipäivistä.  

Arja Lappalainen: Jos ajattelee, että mitä voi lasten kanssa tehdä tai yksinäänkin voi tehdä, niin on varmaan toi lintubongaus ja luontobingo ja ympäristön havainnointia ja niin edelleen. 

Jenna Ojala: Sitten varsinkin lapset on isompia, niin voi niitä erilaisia semmoisia bongausleikkejä tehdä. Sitten mukavaa semmoista koko perheen yhdessä tekemistä syntyy.  

Arja Lappalainen: Näin on. 

Ella: Kato 

Arja Lappalainen: Oho, sulla lasit tippu. Joo on tosiaan tärkeä huolehtia siitä, että lapset on lämpimästi puettuja ja suojattu auringonvalolta. Etenkin näin keväällä, kun se saattaa porottaa vähän lujempaa. 

Jenna Ojala: Talvisessa liikkumisessa ehdotonta on sitten se, että se vaatetus on säänmukainen. Mutta jos lähdetään suksilla tai rinteeseen esimerkiksi, tai pyöräilemään metsäpolulle, niin kyllähän ne on kypärät hyvä olla. Jäälle jos mennään, niin hyvä ottaa sitten myös kypärä mukaan. 

Arja Lappalainen: Naskalit jos mennään jäälle, että on turvallisesti siellä.  

Jenna Ojala: Myös sitten nastat ihan kenkiin, jos lähdetään liukkailla kelillä kävelemään ja liikkumaan. Niin ne on ihan hyvä ottaa. 

Arja Lappalainen: Hupsista! (Ella kaatuu) 

Jenna Ojala: Pääsetkö ylös? 

Ella: Äiti, äiti! Äitiiii! 

Jenna Ojala: No tulen. 

(Ella nauraa) 

Arja Lappalainen: Kehon ja mielen hyvinvointi kulkee käsi kädessä. Mutta edelleenkin mielen kannalta on omien tunteiden tunnistaminen, sanoittaminen tärkeää. Ja ilojen ja surujen jakaminen. Eikä unohtaa voi sitä että jokainen kokee elämässään ylä- ja alamäkiä, jotka voi mielen hyvinvointia horjuttaa. Mutta ei ne tuhoa sitä. Eli normaaliin elämään kuuluu ahdistus, riittämättömyys, alakuloisuus. Niitä voi sitten, oloa helpottaa olemalla luonnossa  

Jenna Ojala: Kyllä ja monesti siellä sitten luonnossa liikkuessa voi tulla vähän huomaamattakin myös puhuttua niistä semmoisista vaikeimmista asioista, mitä ei ehkä siellä sohvannurkassa, jos aletaan keskustelemalla keskustelee, niin tulee otettua. 

Arja Lappalainen: Totta. Täällä luonnossa on helppo puhua vieraillekin ihmisille. Niitä sosiaalisia suhteita saa. Etenkin lapset ja eläimet saa sitten ihmisiä puhumaan toiselle. Jos on koira, niin koiran kanssa on mukava metsässä liikkua. 

Jenna Ojala: Talven ulkona liikkumisessa on, kuten kaikessa liikkumisessahan, tärkeintä on se, että sinulla mukavaa ja sinä nautit siitä.  

Arja Lappalainen: Jos lyhyesti haluaa sanoa, niin luonto lisää positiivisia fiiliksiä. Eli se näkeminen, kuuleminen ja tuoksut ennen kaikkea, niin se auttaa myöskin henkiseen hyvinvointiin. Kun oikein hektinen työpäivä on takana, niin silloin on ihan mukava lähteä liikkeelle. Edes hetkeksi istumaan vaikka rannalle. Se palauttaa. Stressistä tuossa sanoikin niin, henkinen väsymys vähenee silloin. Meillä kaikilla on varmaan jonkinnäköinen sisäinen tarve olla lähellä luontoa. Hei ja ei unohtaa myöskään voi sitä, että ulkoilu parantaa keskittymiskykyä. Silloin ajatellaan ja toimitaan fiksummin. Terveellinen ilma ja puhdas luonto on kyllä meidän suomalaisten parhaimpien oikeuksia. 

Jenna Ojala: Kyllä ja siinä ulkona liikkuessa sitten myös kehon fyysinen hyvinvointi kasvaa. Kävellessä kestävyyskunto lisääntyy. Ryhdikkäästi kun kävelee, niin ryhti paranee ja lihakset vahvistuu. Metsäpoluilla kun mennään, siellä myös tasapaino vahvistuu, mikäli siellä on korkeuseroja. Hiihtämisestä puhuttiin, niin kyllä se hiihtäminenkin lisää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja lihashallintaa. Että monipuolisesti talven ulkoilu vahvistaa myös sitä kehon fyysistä puolta. 

Arja Lappalainen: Näin on.  

Jenna Ojala: Arjessaan tulee monenlaista liikuntaa ja liikkumista talven aikana. Monesti lumityöt on semmoiset, mitkä monelle on tulee talven aikana tutuksi. Niin sekin on oivaa liikkumista.  

Arja Lappalainen: Kyllä, näin on. Mä voisin vinkata semmoisen mielenterveystalo.fi. Siellä on semmoinen hyvinvointia luonnosta… (kolinaa) hyvinvointia luonnosta-sivusto, jos rupeaa kiinnostamaan, että mitä voisi tehdä jotain uutta, niin siellä on aika kivoja vinkkejä. Oliko sulla joku sivusto, mitä sä vinkkaisit? 

Jenna Ojala: No se Neuvokas perhe on tosiaan koonnut niitä lasten ja perheiden liikkumisia, talviliikuntaa. leikkejä. Ja kyllä tuolla UKK Instituutin sivuilla oli talviliikuntaa sopivia vinkkejä myös lumikenkäilystä, luistelusta, potkukelkkailua lähtien. Hyvin monipuolisesti pystyy meillä Suomessa talvisin liikkumaan. Onko makkara syöty? 

Ella: Joo! 

Jenna Ojala: Mites sanotaan? 

Ella: Kiitos! 

Arja Lappalainen: Ole hyvä!