Siirry sisältöön

Joulun taikaa ja parasta aikaa YHDESSÄ

Joulupöytä herkkuineen.
Joulu jo tulla jolkottaa! Joulun aikana on ihana rentoutua, nauttia ruoasta ja kauniista talvisäästä luonnossa ulkoillen perheen tai ystävien kanssa sekä kerätä voimia tulevaan vuoteen. On työsi maaseudulla sitten raskasta ja fyysistä tai kevyempää, jouluna on lupa levätä.

Tietysti pakolliset työtehtävät on hoidettava pyhinäkin, mutta pyri aikatauluttamaan tehtävät siten, että kiireettömät tehtävät voi suorittaa pyhien jälkeen. Anna kehollesi aikaa palautua.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ainoa liikuntasuorituksesi olisi pelkästään siirtymistä sohvalta joulupöytään ja takaisin. Nauti rauhallisesta liikuskelusta ruokailujen välissä esimerkiksi kävelylenkillä tai lasten ja lastenlasten kanssa ulkoillen. Näin ruokakin pääsee laskeutumaan paremmin ja voit nauttia seuraavastakin ruokailuhetkestä enemmän.

Mutta paljonko jouluruokaa uskaltaa syödä?  Muista, että kilot kertyvät enimmäkseen uuden vuoden ja joulun välillä eivätkä joulun ja uuden vuoden välillä. Miten sitten voisit nauttia joulun aikana hyvästä ruoasta ilman huonoa omaatuntoa? Sallivuus on nykyajan sana. Salli itsellesi herkutteluhetkiä ja jouluhan on vain kerran vuodessa! Muutaman päivän tai jopa viikon maltillinen herkuttelu ei yleensä kerrytä pysyviä kiloja, vaan arkeen paluun jälkeen pyhien aikana kehoon kertynyt neste vähenee ja keho palaa entiselleen. Onkin tärkeää pitää erillään arkiruokailu ja juhlaruokailu. Näin juhlaruokailuista ei tarvitsekaan potea huonoa omaatuntoa ja saat arkeesi jotain spesiaalia. Jouluna ruoasta saa ja pitää nauttia, eikä pelkästään syömisen merkeissä vaan myös ruokien valmistuksesta voi tehdä perheen kanssa mukavaa yhteistä aktiviteettia. Jokaisella perheenjäsenellä voi olla oma roolinsa ruoan valmistuksessa tai niiden tuomisessa yhteiseen joulupöytään. Näin saat tasattua myös mahdollisista valmisteluista aiheutuvaa stressiä ja saatat päästä jopa tutustumaan uusiin jouluherkkuihin.

Viimeistään vuoden vaihteen jälkeen monilla alkaakin sitten se ”uusi elämä” ja kuntoiluinto lisääntyy. Jotta tämä mahdollinen muutos olisi pysyvämpää, aloita liikkuminen rauhallisesti ja maltillisin tavoittein. Lisää viikkoosi esimerkiksi muutama kävely- tai hiihtolenkki ja niihin voit yhdistää, vaikka lyhyitä kotijumppahetkiä. Myös tiukat dieetit voi saman tien unohtaa ja keskittyä syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Pitkällä tähtäimellä kevyt muutos on kannattavampaa ja motivoivampaa kuin tiukat kuntokuurit ja dieetit.

Vinkkejä jouluherkutteluun ja liikuntaan

  • Säilytä tasainen ateriarytmi.
  • Muistetaan annoskoot ruokaillessa lautasmallin mukaan, sillä pääsee jo pitkälle.
  • Kinkkua voi syödä reilun salaattiannoksen kanssa.
  • Leivoksissa kermaa voi korvata esimerkiksi rahkalla.
  • Nauti ulkoilusta pienen kävelylenkin muodossa ja lähde vaikka lasten tai lastenlasten kanssa pulkkamäkeen!
  • Joulusiivous ja lumityöt menevät kuntoiluhetkestä.

Oikein tunnelmallista joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta 2023!


Kirjoittajat:

 

Roosa Luusuaniemi.
Roosa Luusuaniemi: Koulutukseltani olen fysioterapeutti ja liikuntaneuvoja. ODL Liikuntaklinikalla olen työkennellyt vuodesta 2019 lähtien. Lisäksi teen töitä itsenäisenä ammatinharjoittajana. Klinikkatyön ohessa toimin myös kilpauimareiden fysioterapeuttina.

Kilpaurheilutaustani myötä erityisosaamisalueikseni ovat valikoituneet urheilufysioterapia sekä tuki-ja liikuntaelinvaivojen hoito ja kuntoutus. Kilpaurheilu on jo jonkin aikaa sitten vaihtunut harrasteurheiluun, jossa lajejani ovat muodostelmaluistelu sekä latino show –tanssi.

Taina Linna.
Taina Linna: Kirjoittaja on Muutos-hankkeen hyvinvoinnin asiantuntija Taina Linna, joka etsii toivon ja mahdollisuuden tilanteesta kuin tilanteesta.